واکنش زنجیره پلیمراز (PCR)
PCR
واکنش زنجیره پلیمراز (PCR) تکنیکی است که برای تقویت چند کپی از ناحیه خاصی از DNA جهت تولید رشته های DNA کافی برای تست DNA، استفاده می شود. با این تکنیک می توان با احتمال خیلی بالا به شناسایی ویروس ها یا باکتری های بیماری زا، شخص مرده، یا مظنون جنایی پرداخت. برای استفاده از PCR لازم است به شناسایی توالی حقیقی DNA پرداخت، که پهلوها (قسمت کناری هر دو رشته) یا دو انتهای ناحیه مورد نظر DNA (که ممکن است ژن یا هر توالی دیگری باشد) می باشند. نیازی به شناختن و آگاهی از بخش میانی DNA نیست. ترتیب بخش های ساختمانی اصلی (توالی نوکلئوتیدها) بسیاری از ژن ها و نواحی پهلویی ژنهای بسیاری از ارگانیسم های مختلف شناخته شده می باشد. ما همچنین می دانیم که DNA ارگانیسم های مختلف با هم فرق دارند (ممکن است ژن ها یا نواحی مشابهی داشته باشند، اما همیشه ژن یا بخشی از DNA وجود دارد که منحصر به فرد است). با شناسایی ژن هایی که متفاوت هستند و بنابراین منحصر به فرد هستند، می توان اطلاعاتی در مورد هویت یک ارگانیسم کسب کرد.
بلوک های ساختمانی یک ژن به صورت دقیق و یکی پس از دیگری چیده شده اند، و از چهار عنصر مختلف (دی اکسی ریبونوکلئوتیدها) در داخل رشته DNA (دی اکسی ریبونوکلئوتیک اسید) تشکیل شده اند: این چهار عنصر عبارتند از: آدنین[1]، تیمیدین[2]، سیتوزین[3]، و گوانین[4] که به صورت مخفف به ترتیب با حروف A, T, C, G نشان داده می شوند. چیده شدن این حروف (یکی پس از دیگری) یک «جمله» (توالی ژنی) خلق می کنند. تعداد حروف این جمله ممکن است کم و کوتاه یا خیلی زیاد باشند که بستگی به ژن دارند. اگر این جمله دارای 1000 حرف باشد، می گویند که توالی ژن یک کیلوبیس (1000 bases) می باشد.
برای مثال جمله ATATCGGGTTAACCCCGGTATGTACGCTA نمایانگر بخشی از یک ژن می باشد. DNA دو رشته ای بوده (به استثنای ویروس های خاصی) و دو رشته به شیوه ای فوق العاده دقیق با هم جفت شده اند. هر حرف یک رشته تنها با یک حرف از رشته روبرو جفت می شود. همیشه A با T و C با G در طول دو رشته جفت می شوند. بنابراین جمله TTAACGGGGCCCTTTAAA........TTTAAACCCGGGTTT با AATTGCCCCGGGAAATTT........AAATTTGGGCCCAAA جفت خواهد شد.
برای دریافت ادامه مطلب و فهرست منابع مورد استفاده با ترجمک تماس حاصل فرمایید (کد مقاله: 110014).